Asociația Română pentru Industria de Electronică și Software organizează și coordonează participarea României cu pavilion național la evenimentele de tehnologie de prestigiu începând cu anul 2007, cu finantare de la Bugetul de Stat, prin Programul de Promovare a Exportului (PPE). ARIES este partener în cadrul PPE, prin Consilul de Export, organism din care fac parte reprezentanți ai guvernului și a patronatelor, facilitând astfel promovarea produselor și serviciilor companiilor românești pe piețele internaționale.
România a avut o prezență notabilă la astfel de evenimente de prestigiu, fiind comparabilă cu cea a competitorilor internaționali. Detaliile privind rezultatele prezențelor din cadrul sectorului IT&C, pot fi găsite pe pagina Romania IT | Program de Internationalizare și Știri Aries-TM | Aries.
Începând cu primăvara anului trecut, ARICE (Agenția Română pentru Investiții și Comerț Exterior) se ocupă de coordonarea și administrarea Programului de Promovare a Exportului, agenție ce acționează ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului şi coordonarea prim-ministrului.
Chiar dacă în anul precedent am reușit să punem în aplicare cu succes toate acțiunile planificate, se pare că au apărut și anumite întârzieri nefericite.
În particular, ne referim acum la MWC Barcelona 2024, cel mai mare și prestigios congres din domeniul comunicațiilor mobile la nivel global. Cu toate că demersurile pentru organizarea pavilionului național au început încă din luna septembrie 2023, facilitând depunerea dosarelor de înscriere pentru companiile interesate și depunând documentația necesară la ARICE, aprobarea documentației de atribuire a avut loc în noiembrie, iar publicarea licitației pentru desemnarea companiei responsabile de construcție și amenajarea standului și efectuarea cheltuielilor necesare a avut loc în decembrie. Criteriul pentru atribuirea contractului de prestări servicii a fost prețul cel mai scăzut.
După desfășurarea licitației, inclusiv cu rezolvarea unei serii de clarificări, în a doua parte a lunii Decembrie 2023, compania câștigătoare a fost desemnată ca fiind Cool Promotions & Stands SRL. Cu toate acestea, contractul cu această companie a fost semnat de către ARICE doar în data de 6 februarie 2024, cu aproximativ trei săptămâni înainte de începerea târgului programat pentru 26 februarie. Din cauza incertitudinii și a neseriozității din partea ARICE, existând temeri privind întârzierile la decontarea costurilor aferente organizării, compania câștigătoare a notificat agenția că se retrage și denunță contractul semnat.
Cu adevărat, există și o problemă financiară la agenția care susține financiar participarea țării noastre la astfel de evenimente, deoarece nu dispune de un buget aprobat. Participarea României la toate târgurile internaționale programate în perioada martie-aprilie și incluse în lista ARICE este pusă în pericol, deoarece încă nu s-au organizat licitații pentru standurile de prezentare.
Cu toate că firma Cool Promotions dispune de o experiență vastă în domeniu, totodată, subliniem că există o lacună în ceea ce privește experiența acesteia în participarea la licitații organizate de ARICE prin Programul de Promovare Export, dat fiind contextul specific. Această companie nu a mai fost implicată în astfel de licitații până în prezent. Menționăm că există precedentul semnării contractului cu doar câteva zile înainte de începerea evenimentului expozițional, dar totuși s-a reușit să se prezinte acolo cu un stand național și cu toate companiile participante.
Deși autoritățile sunt conștiente de această situație critică, nu se întreprinde nicio acțiune.
ARIES, alături de cele 19 companii românești aprobate și înscrise în pavilionul național, a depus eforturi considerabile pentru a asigura participarea României la MWC Barcelona. S-au întreprins demersuri, inclusiv audiențe la Secretariatul General al Guvernului și transmiterea de solicitări în scris către autoritățile competente, dar până în prezent, nu s-a primit niciun răspuns la niciun e-mail.
Prin urmare, România nu va fi prezentă la târgul Mobile World Congress (MWC) Barcelona în acest an, unul dintre cele mai semnificative evenimente europene în domeniul tehnologiei mobile. Aceasta reprezintă prima absență de la acest eveniment din 2011, cu excepția perioadei pandemiei.
Cele 19 companii românești aprobate și înscrise pentru a participa cu un pavilion național sunt producători de soluții IT românești și au demonstrat competențe remarcabile în contextul evoluției tehnologice și al acumulării de know-how. Acestea reprezintă nume prestigioase în domeniu, având parteneriate inclusiv cu Agenția Europeană Spațială și programul Horizon al Uniunii Europene. Este vorba despre adevărați antreprenori din domeniul IT, companii care investesc, inovează, dezvoltă propriile soluții și susțin specialiști români, contribuind astfel la crearea și exportul de proprietate intelectuală românească în întreaga lume.
Absența de la un astfel de eveniment nu implică doar pierderi financiare legate de pregătirea delegației și stabilirea întâlnirilor, ci și un risc reputațional atât în ceea ce privește organizatorul extern al târgului, unde am obținut o poziție de încredere, cât și în relația cu partenerii noștri. Au fost stabilite întâlniri care ar fi putut genera noi oportunități de afaceri, aducând astfel venituri în țară.
Această ediție reprezenta a zecea noastră participare cu un pavilion național, iar poziția noastră era una respectabilă în ochii organizatorilor externi MWC. Am fost implicați în acest demers cu plăcere de mulți ani, și nu ne-am fi așteptat niciodată să ne aflăm în această situație.